• Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Inspiraatio
  • Ratkaisut
  • Vastuullisuus
  • Yhteystiedot
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Naudanliha
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Pyörykät, pihvit ja nugetit
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Pihvit, fileet ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Elimet
    • Porsaanliha
      • Elimet
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Paneroidut
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Pekonit
    • Kananpoika
      • Paneroidut
      • Siivet
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Kokonainen kananpoika
      • Koipireidet
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Pekonit
      • Leikkeleet
    • Lihavalmisteet
      • Maksatuotteet ja erikoislihavalmisteet
      • Paneroidut
      • Pekonit
      • Lihavalmistesuikaleet, kuutiot ja lastut
      • Leikkeleet
      • Makkarat ja nakit
    • Valmisruoka
      • Leivät ja pizzat
      • Ohukaiset
      • Salaatit ja kasvikset
      • Kastikkeet ja maustetahnat
      • Keitot
      • Laatikkoruoat
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
    • Kalkkuna
    • Karitsa
    • Riista
    • Kala
    • Kasvis
    • Tarvikkeet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Viikon ruokalista 2025
    • Kastikkeet ja pataruoat
    • Keitot
    • Laatikot ja uuniruoat
    • Leikkeet
    • Paistit
    • Pihvit
    • Pikaruoka
    • Pyörykät, jauhelihapihvit ja murekkeet
    • Salaatit
    • Välipalat ja vitriinituotteet
  • Sesongit
    • Joulu
    • Kesä
    • Kevät
    • Oktoberfest
    • Syksy
    • Talvi
  • Inspiraatio
    • Kumppanuus
    • Ruokapuhetta
    • Ruokaratkaisut
    • Pontta porsaanlihalle
  • Ratkaisut
    • Fast Good -ratkaisut
    • Ratkaisut ravintolakeittiöille
    • Ratkaisut suurkeittiöille
    • Sesonkiruokalista
    • Suomen Ruokalista
  • Vastuullisuus
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Ruokahävikki
    • Suomessa tehtyä ruokaa
  • Yhteystiedot
    • Anna palautetta
    • VALO-tilauspalvelu
    • Tule asiakkaaksemme
    • Tilaa uutiskirje
  • HK Food service
  • Inspiraatio
  • Ruokapuhetta
  • Meat and Fire

Meat & Fire

22.4.2024
  • Ruokapuhetta

BBQ-kulttuurista on tullut osa suomalaista ravintolatarjontaa. Se mahdollistaa monipuolisen tarjonnan raaka-aineiden ja valmistustapojen osalta, jonka keskiössä ovat reilun kokoiset lihapalat ja raikkaat lisäkkeet. Ota talteen parhaat vinkit barbecuen eli ruoan pitkäkestoiseen savussa grillaamiseen epäsuorassa tulessa.

BBQ-ruoanvalmistuksen aloitus

Barbecue on laji, jossa kannattaa edetä pienin askelin. Alussa kannattaa käyttää rasvaista lihaa ja kypsentää ylikypsäksi. Opettelu uusiin tyyleihin, lihalaatuihin sekä leikkauksiin kannattaa tehdä vaihe kerrallaan. Reilun kokoiset lihaleikkuut ja raikkaat lisäkkeet ovat ruuanvalmistuksen keskiössä.

BBQ-ruoanvalmistusta aloittelevan on hyvä huomioida, että pitkän kypsennyksen odotteluvaiheessa tulee ns. stall-vaihe, jossa lihan lämpötila pysyy samana tai jopa laskee. Tämä on monimutkainen juttu lihan kypsymiskemiassa, joten kannattaa luottaa mittareihin. Stall-vaihe saattaa kestää tuntikausia ja sitä on käytännössä mahdoton nopeuttaa. 

Grillattua porsaanlihaa ja kastiketta leikkulaudalla.

Savuisa Low & slow: maun salaisuudet

BBQ-ruoan maussa happamuudella on poikkeuksellinen rooli. Väkiviina- tai viinietikalla liha mureutetaan vastaanottamaan suola ja mausteet. Se ei kuitenkaan ohjaa liikaa makua itseensä, vaan jättää tilaa muun muassa pintamausteille, jotka antavat ruoalle savuisan maun ja houkuttelevan värin ruoalle.

BBQ-raaka-aineiden esivalmistelu Hurttian tapaan

Barbecue-lihan maustamisen voi aloittaa 1-2-0-kastikkeella, jossa on yksi osa väkiviinaetikkaa, kaksi osaa sokeria eikä yhtään vettä. Tästä saa lihaan hapanmakean pohjamaun.
—Pari tuntia on hyvä prosessoitumisaika, jonka jälkeen pintaan voi tehdä vielä tyylisuuntaa esimerkiksi Kikkomanin soija- tai teriyakikastikkeilla, Berner Oy:n Food service -tiimin asiakkuuspäällikkö Matti Hurttia valottaa.

Riistaa valmistettaessa ideologiana on käyttää suolaa, pippuria, valkosipulia, yrttejä ja katajanmarjoja. Omista mieltymyksistä on kuitenkin osattava toisinaan luopua asiakaskunnan mukaan.
—Esimerkiksi aasialaisille ryhmille teen lihalle perinteisen kypsennyksen ja penslaan pinnan, mutta eksoottisemmat maut tarjoan lisukkeena, hän lisää.

Porsaan savustettuja kylkinoppia ja kastiketta vuoassa.

Oman BBQ-tyylin rakentaminen

Savuisasta low & slow -BBQ-ruoanvalmistuksesta kiinnostuneille suunnatut neuvot rasvaisen lihan käytöstä, kypsennyksen hallinnasta ja makuprofiilien luomisesta tarjoavat perustan, jolle voi alkaa rakentamaan omaa barbecue-tyyliä. Hurttia auttaa ymmärtämään BBQ-ruoanvalmistuksen kemiallisia prosesseja, kuten haastavaa stall-vaihetta ja sen merkitystä kypsennyksessä. Maustamisen pohjaksi suositellaan 1-2-0-kastiketta ja tyylisuuntia rohkaistaan tekemään esimerkiksi soija- ja teriyakikastikkeilla.

 

Jaa
Tulosta

Tutustu tuotteisiin

HK Viljaporsaan kylki luuton nahaton (1611)

HK Viljaporsaan kylki luuton nahaton (1611)

HK Viljaporsaan sisäfilee (1727)

HK Viljaporsaan sisäfilee (1727)

HK Naudan Takuumurea sisäfilee (3490)

HK Naudan Takuumurea sisäfilee (3490)

HK Naudan entrecôte (1824)

HK Naudan entrecôte (1824)

Kariniemen Kananpojan Koipireisi, miedosti suolattu (2510)

Kariniemen Kananpojan Koipireisi, miedosti suolattu (2510)

Kokeile reseptejä

Lue uusimipia artikkeleita

Vuoden Kokki -kilpailu 30 vuotta

Vuoden Kokki -kilpailu 30 vuotta

HKFoods jatkaa ylpeänä yhteistyökumppanina jo kolmen vuosikymmenen ikään ehtineessä Vuoden Kokki -kilpailussa, joka on Suomen arvostetuin ravintola-alan kilpailu. Kisan juhlavuosi huipentuu 23.–26. lokakuuta Helsingin Messukeskuksessa Ruoka- ja viinimessuilla järjestettävään finaaliin...

Factory-ravintolat: ravintoloiden helppo arki luottokumppanin kanssa

Factory-ravintolat: ravintoloiden helppo arki luottokumppanin kanssa

Factory-ravintolat on yli 20 ravintolan ketju, jonka menestys nojaa laadukkaaseen valikoimaan, hyvään palveluun sekä henkilöstön kehittämiseen. Toimitusjohtaja Matti Karvonen korostaa myös luotettavan yhteistyökumppanin merkitystä ammattikeittiöiden arjessa ja kannattavan ravintolabisneksen taustalla.

BBQ

BBQ

BBQ-kulttuurista on tullut osa suomalaista ravintolatarjontaa. Se mahdollistaa monipuolisen tarjonnan raaka-aineiden ja valmistustapojen osalta.

Tule asiakkaaksi
  • Tule asiakkaaksemme
  • Valo-tilauspalvelu
  • Anna palautetta
  • Suomen ruokalista
  • HK
  • Kariniemen
  • HK Foods
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Tietosuoja
  • Evästeet