• Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Inspiraatio
  • Ratkaisut
  • Vastuullisuus
  • Yhteystiedot
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Naudanliha
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Pyörykät, pihvit ja nugetit
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Pihvit, fileet ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Elimet
    • Porsaanliha
      • Elimet
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Paneroidut
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Pekonit
    • Kananpoika
      • Paneroidut
      • Siivet
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Kokonainen kananpoika
      • Koipireidet
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Pekonit
      • Leikkeleet
    • Lihavalmisteet
      • Maksatuotteet ja erikoislihavalmisteet
      • Paneroidut
      • Pekonit
      • Lihavalmistesuikaleet, kuutiot ja lastut
      • Leikkeleet
      • Makkarat ja nakit
    • Valmisruoka
      • Leivät ja pizzat
      • Ohukaiset
      • Salaatit ja kasvikset
      • Kastikkeet ja maustetahnat
      • Keitot
      • Laatikkoruoat
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
    • Kalkkuna
    • Karitsa
    • Riista
    • Kala
    • Kasvis
    • Tarvikkeet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Viikon ruokalista 2025
    • Kastikkeet ja pataruoat
    • Keitot
    • Laatikot ja uuniruoat
    • Leikkeet
    • Paistit
    • Pihvit
    • Pikaruoka
    • Pyörykät, jauhelihapihvit ja murekkeet
    • Salaatit
    • Välipalat ja vitriinituotteet
  • Sesongit
    • Joulu
    • Kesä
    • Kevät
    • Oktoberfest
    • Syksy
    • Talvi
  • Inspiraatio
    • Kumppanuus
    • Ruokapuhetta
    • Ruokaratkaisut
    • Pontta porsaanlihalle
  • Ratkaisut
    • Fast Good -ratkaisut
    • Ratkaisut ravintolakeittiöille
    • Ratkaisut suurkeittiöille
    • Sesonkiruokalista
    • Suomen Ruokalista
  • Vastuullisuus
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Ruokahävikki
    • Suomessa tehtyä ruokaa
  • Yhteystiedot
    • Anna palautetta
    • VALO-tilauspalvelu
    • Tule asiakkaaksemme
    • Tilaa uutiskirje
  • HK Food service
  • Vastuullisuus
  • Ruokahävikki
  • Vastuullisuus
  • Eläinten hyvinvointi
  • Laatuvastuu
  • Pakkausten kierrätettävyys
  • Ruokahävikki
  • Suomessa tehtyä ruokaa

Ruokahävikki - haaste ammattikeittiöissä

Ruokahävikki kuormittaa luontoa ja aiheuttaa ravintoloille lisäkustannuksia. Vähentämällä hävikkiä keittiöt voivat parantaa kannattavuuttaan ja edistää kestävää kehitystä. Tässä artikkelissa annamme konkreettisia neuvoja ja oivalluksia ruokahävikin vähentämiseen.

Ruokahävikki - haaste ammattikeittiöissä

Ruokahävikkiä muodostuu keittiön jokaisessa vaiheessa raaka-aineiden varastoinnista aina valmistukseen ja lopulta tarjoiluun saakka. Hävikin hallitsemiseksi on tärkeää tunnistaa epäkohdat ja kohdistaa toimenpiteet niihin osa-alueisiin. Mittaaminen ja analysointi puolestaan helpottuvat käyttämällä erilaisia hävikkisovelluksia ja tuotannonohjausjärjestelmiä, jotka mahdollistavat tietojen keräämisen ja toimenpiteiden suunnittelun.  

Hävikkiä syntyy  
- valmistusvaiheessa, jossa elintarvikkeita voidaan joutua poistamaan varastosta tai valmistuksen aikana 
- tarjoiluvaiheessa, jolloin ruoka on asetettu esille esimerkiksi noutopöytään, mutta se ei päädy asiakkaan lautaselle.  

Lautashävikkiä syntyy, kun asiakkaat jättävät osan ateriastaan syömättä.

Iloisia ihmisiä brunssilla. Pöydässä leikkeleitä, leipää, hedelmiä, marjoja ja vihanneksia.

Ratkaisuja ruokahäkivin vähentämiseen

Tehokas ruokalistasuunnittelu on avainkysymys hävikin ennaltaehkäisemisessä. Edellispäivänä oikeaoppisesti jäähdytettyjä ruokia, jotka eivät ole olleet tarjolla, voidaan hyödyntää osana seuraavan päivän ateriatarjontaa. Tuoretuotteiden osalta voidaan käyttää esikäsiteltyjä raaka-aineita, joiden säilytys ja annostelu ovat käytännöllisiä. Käyttövalmiiden tuotteiden pakkaukset mahdollistavat puolestaan sen, että niitä on helppo ottaa käyttöön aina tarpeen mukaan.  

Suosimalla oikean jalostusasteen hankintoja ja sopivia pakkauskokoja voidaan ruokahävikin vähentämistä tehostaa merkittävästi. Lisäksi asiakkaiden ohjaaminen kohti maltillisempia annoskokoja pienempien lautasien ja ottimien avulla on yksi keino vähentää hävikkiä. Asiakkaita voi myös kannustaa ystävällisesti opasteiden ja ohjeistusten avulla, jolloin he alkavat kiinnittää enemmän huomiota omaan rooliinsa hävikin vähentämisessä. 

Hävikkiä hallitsemalla enemmän katetta ja tyytyväisempiä asiakkaita

Paras keino saada ruokahävikki kuriin on ennaltaehkäisy. Valitsemalla keittiölle sopivimmat raaka-aineiden jalostusasteet ja pakkauskoot sekä suunnittelemalla ruokalistat huolellisesti pienenevät myös kustannukset. Lisäksi asiakaspalautteen aktiivinen kerääminen auttaa tunnistamaan suosituimmat ruokalajit.

Jaa
Tulosta
Tule asiakkaaksi
  • Tule asiakkaaksemme
  • Valo-tilauspalvelu
  • Anna palautetta
  • Suomen ruokalista
  • HK
  • Kariniemen
  • HK Foods
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Tietosuoja
  • Evästeet