• Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Inspiraatio
  • Ratkaisut
  • Vastuullisuus
  • Yhteystiedot
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Naudanliha
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Pyörykät, pihvit ja nugetit
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Pihvit, fileet ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Elimet
    • Porsaanliha
      • Elimet
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Paneroidut
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Pekonit
    • Kananpoika
      • Paneroidut
      • Siivet
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Kokonainen kananpoika
      • Koipireidet
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Pekonit
      • Leikkeleet
    • Lihavalmisteet
      • Maksatuotteet ja erikoislihavalmisteet
      • Paneroidut
      • Pekonit
      • Lihavalmistesuikaleet, kuutiot ja lastut
      • Leikkeleet
      • Makkarat ja nakit
    • Valmisruoka
      • Leivät ja pizzat
      • Ohukaiset
      • Salaatit ja kasvikset
      • Kastikkeet ja maustetahnat
      • Keitot
      • Laatikkoruoat
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
    • Kalkkuna
    • Karitsa
    • Riista
    • Kala
    • Kasvis
    • Tarvikkeet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Viikon ruokalista 2025
    • Kastikkeet ja pataruoat
    • Keitot
    • Laatikot ja uuniruoat
    • Leikkeet
    • Paistit
    • Pihvit
    • Pikaruoka
    • Pyörykät, jauhelihapihvit ja murekkeet
    • Salaatit
    • Välipalat ja vitriinituotteet
  • Sesongit
    • Joulu
    • Kesä
    • Kevät
    • Oktoberfest
    • Syksy
    • Talvi
  • Inspiraatio
    • Kumppanuus
    • Ruokapuhetta
    • Ruokaratkaisut
    • Pontta porsaanlihalle
  • Ratkaisut
    • Fast Good -ratkaisut
    • Ratkaisut ravintolakeittiöille
    • Ratkaisut suurkeittiöille
    • Sesonkiruokalista
    • Suomen Ruokalista
  • Vastuullisuus
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Ruokahävikki
    • Suomessa tehtyä ruokaa
  • Yhteystiedot
    • Anna palautetta
    • VALO-tilauspalvelu
    • Tule asiakkaaksemme
    • Tilaa uutiskirje
  • HK Food service
  • Inspiraatio
  • Ruokapuhetta
  • Miilu Resort

Alex Räsänen: Maailman makuja ja avotulen tunnelmaa Ylläksellä

Kolarissa Ylläsjärven rannalla sijaitseva Miilu Resort tuo uusia makuja Länsi-Lapin ravintolatarjontaan. Keittiömestari Alex Räsänen vaihtoi Helsingin ruuhkat tunturimaisemiin tavoitteenaan ravintola, johon on helppo tulla vaikka monot jalassa nauttimaan illallinen lyhyesti tai pidemmän kaavan mukaan.

Tumma kuva, jossa Miilu Resortin Keittiömestari Alex Räsänen katsoo kuvaajaa.

Savuntuoksuinen ravintolaelämys

Miilu Resortin marraskuun 2024 lopussa avatun noin 60-paikkaisen ravintolan keittiöstä vastaavalla Räsäsellä on pitkä kokemus pääkaupungin ruokamaailmasta muun muassa Farangissa, Gaijinissa ja Levainissa. Keittiömestari kertoo, että hänen oma unelmansa on jo pidempään ollut savuntuoksuinen ravintolaelämys eri maailman mauilla leikitellen.

– Jo suunniteluvaiheessa ideana oli nimenomaan tuoda avotuli ja puu-uuni osaksi asiakkaan ravintolakokemusta. Kun ravintolaan astuu sisään, vastaanottotiskin takana näkyy heti puoliavoin keittiö, jonka grillistä ja puu-uunista nouseva palavan puun tuoksu korostaa elämystä.

Räsänen sanoo, ettei halunnut lähteä kilpailemaan perinteisellä turistiravintolan konseptilla. Poronkäristystä ja muita Lapin herkkuja tarjoaville paikoille riittää kysyntää, mutta niitä on jo muutenkin runsaasti.

– Haluan luottaa omaan näkemykseeni. 25 vuoden kokemus ja monipuolinen tausta näkyy eri maailman keittiöiden yhdistämisenä. Meillä grillataan lihaa, kokonaisia kaloja, kasviksia ja erilaisia mereneläviä, jotka saavat vierelleen lisukkeita ja kastikkeita ympäri maailmaa aika vapaalla otteella, Räsänen kuvailee.

Pöydällä on pieniä lautasia, joissa on erilaisia välimerellisiä tapaksia. Lisäksi kuvassa on leikkuulauta, jossa on erilaisia leikkeleitä, oliiveja sekä juuston paloja. Kuvan oikeassa yläkulmassa on grillattua lihaa teräsvadilla ja oikeassa alakulmassa bliniannos. Tyhjät viinilasit ympäröivät ruokaa.

Sesonki työllistää joulusta vappuun

Majoitusta on ollut Millu Resortissa luonnonkauniin Ylläsjärven rannalla tarjolla pari vuotta. Korkeatasoisen majoituskohteen huoneistot isoine ikkunoineen ja terasseineen houkuttelevat erityisesti kansainvälisiä vieraita, jotka muodostavat noin kolme neljäsosaa asiakaskunnasta. Nyt vaativia asiakkaita palvelee myös laadukas ravintola.

– Meillä on keittiössä kiireisimmän sesongin aikana töissä noin 6–7 henkeä ja salissa saman verran, Räsänen kertoo. – Latu menee aivan ravintolan vierestä, joten meille voi pistäytyä vaikka lounaalla kesken hiihtoretken. Joulusesongista alkaen teemme myös aamupalat mökeissä majoittuville, eli sitten olemme vappuun asti joka päivä auki aamusta iltaan.

Keittiössä ei mennä helpoimman kautta, vaan kaikki tehdään alusta saakka itse. Haastetta tuovat vaihtelevat ruokalistat, kuten itsenäisyyspäiväksi ja jouluksi laaditut menut. Isolle matkanjärjestäjälle voidaan räätälöidä myös oma menu esimerkiksi Iso-Britanniasta tuleville ryhmille.

Kesäkausi on Ylläksen seudulla hiljaisempi, mutta Miilu Resortin osalta ensi kesälle on jo positiivisia merkkejä.

– Mökeissä majoittuu kesäaikaan paljon hollantilaisia alamäkipyöräilijöitä, eli varauksia on jo yllättävän paljon. Ylläkselle myös rakennetaan koko ajan paljon, joten lounaalle on varmasti kysyntää ympäri vuoden.

Terästarjoiluvadilla on rillattu pihvi, jonka päälle on valeltu salsaverdea. Vieressä on ranskanperunoita erillisessä kulhossa.

Innostus avotuleen lähti maailman huippuravintoloista

Alex Räsänen kertoo, että hänellä on HKFoodsin kanssa jo pitkä yhteinen historia aiemmista työpaikoista.

– Ehkä parhaiten tulee mieleen, kun aikoinaan Farangissa tilasimme 1200 kiloa possukylkeä Pori Jazzeille, Räsänen naurahtaa. – Miilu Resortin osalta esimerkiksi joulumenun ja aamiaisten osalta HK:lla on paljon sellaista, mitä tarvitsemme. Itse käytän useita tukkureita tarpeen ja tarjonnan mukaan, ja esimerkiksi matsutake-sienet tulevat paikallisilta hankkijoilta.

– Itselläni iso innostus avotuleen lähti oikeastaan 2019, kun olimme HK:n Sami Rekolan kanssa ravintola- ja maratonreissulla San Sebastiánissa Pohjois-Espanjassa. Käytiin silloin syömässä muun muassa Asador Etxebarrissa, ja samana vuonna oli kohteena myös Brat Lontoossa. Olen toki ennestäänkin tykännyt grillaamisesta, mutta näissä paikoissa tuli sellainen fiilis, että olisi hienoa tehdä kaikenlaista uutta avotulella.

Kuva hehkuvasta puu-uunista. Uuni on yläosaltaan kaareva. Uunissa palaa useampi puu.

Parhaat hiilet omasta miilusta

Uuden ravintolan kunnianhimoisesta asenteesta kertoo myös se, että polttopuuksi kelpaa vain koivu. Grillissä käytettävät hiilet ovat toistaiseksi peräisin Malmbackan hiilimiilusta Raaseporista. Ensi vuonna Ylläsjärven rannalle on tarkoitus rakentaa Malmbackan osaajien kanssa oma miilu, jossa voitaisiin tehdä hiilet ravintolan käyttöön. Räsänen muistuttaa, että samalla palataan seudun historiaan. Miilunpoltto alkoi alueella jo 1600-luvulla, ja miilunpolttajia eli sysimiehiä kutsuttiin nimellä kolari. Siitä muodostui vähitellen koko pitäjän nimi, ja Kolarin vaakunakin kuvaa miilunpolttoa.

– On hienoa tuoda vanha perinne takaisin paikkakunnalle. Paikalliset ovat jo innoissaan tulossa mukaan rakentamaan miilua.

Helsingin sykkeestä Lapin maisemiin muuttaneelle Räsäselle Ylläs tuntureineen on uusi ja erilainen ympäristö. Mutta kerkeääkö keittiömestari ravintolan pyörittämisen ohella suksille?

– Pari kertaa olen ehtinyt käydä hiihtämässä, oikeastaan ekaan kertaan 25 vuoteen, Räsänen toteaa. – Samoin lumilautailuun oli tullut yhtä pitkä tauko, mutta nyt olen sitäkin jo muutaman kerran kokeillut. Siitä se taas lähtee!

Mikäpä olisi parempi yhdistelmä kuin Lapin kaunis luonto ja avotulella valmistetut herkut. Harvoin näin korkeatasoiseen ravintolaan pääsee pujahtamaan suoraan ladulta – vaikka monot jalassa.

Jaa
Tulosta

Lue uusimipia artikkeleita

Mahtavia makuja, raaka-aineita ja ilmiöitä FFCR-messuilla

Mahtavia makuja, raaka-aineita ja ilmiöitä FFCR-messuilla

HKFoods on mukana Fastfood, Café & Restaurant tapahtumassa 19.-20.3.2025. Osastollamme ravintola-alan huippuvieraat esittelevät omat signature-annoksensa ja keskustelevat mauista, raaka-aineista ja ilmiöistä.

Vuoden Kokki Simo Harrivaara korostaa raaka-aineiden laatua

Vuoden Kokki Simo Harrivaara korostaa raaka-aineiden laatua

Vuoden Kokki 2024 -kilpailun voitto oli Simo Harrivaaralle pitkän uurastuksen tulos. Mestaruus toi mukanaan julkisuutta ja avasi ovia ammatillisesti. Tiukan kisarupeaman jälkeen on aikaa ja energiaa miettiä tulevia projekteja – ja tietenkin ensi kesän makuja.

Täytetyt voileivät – makuelämys, joka valloittaa

Täytetyt voileivät – makuelämys, joka valloittaa

Täytetyt voileivät ovat nousseet ruokamaailman kirkkaaksi trendiksi valloittaen kaupunkien katukuvan ja herkuttelijoiden sydämet. Erilaiset ruokaisat sandwichit ovat nyt suositumpia kuin koskaan.

Tule asiakkaaksi
  • Tule asiakkaaksemme
  • Valo-tilauspalvelu
  • Anna palautetta
  • Suomen ruokalista
  • HK
  • Kariniemen
  • HK Foods
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Tietosuoja
  • Evästeet