• Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Inspiraatio
  • Ratkaisut
  • Vastuullisuus
  • Yhteystiedot
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Naudanliha
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Pyörykät, pihvit ja nugetit
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Pihvit, fileet ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Elimet
    • Porsaanliha
      • Elimet
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Paneroidut
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Pekonit
    • Kananpoika
      • Paneroidut
      • Siivet
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Kokonainen kananpoika
      • Koipireidet
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Pekonit
      • Leikkeleet
    • Lihavalmisteet
      • Maksatuotteet ja erikoislihavalmisteet
      • Paneroidut
      • Pekonit
      • Lihavalmistesuikaleet, kuutiot ja lastut
      • Leikkeleet
      • Makkarat ja nakit
    • Valmisruoka
      • Leivät ja pizzat
      • Ohukaiset
      • Salaatit ja kasvikset
      • Kastikkeet ja maustetahnat
      • Keitot
      • Laatikkoruoat
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
    • Kalkkuna
    • Karitsa
    • Riista
    • Kala
    • Kasvis
    • Tarvikkeet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Viikon ruokalista 2025
    • Kastikkeet ja pataruoat
    • Keitot
    • Laatikot ja uuniruoat
    • Leikkeet
    • Paistit
    • Pihvit
    • Pikaruoka
    • Pyörykät, jauhelihapihvit ja murekkeet
    • Salaatit
    • Välipalat ja vitriinituotteet
  • Sesongit
    • Joulu
    • Kesä
    • Kevät
    • Oktoberfest
    • Syksy
    • Talvi
  • Inspiraatio
    • Kumppanuus
    • Ruokapuhetta
    • Ruokaratkaisut
    • Pontta porsaanlihalle
  • Ratkaisut
    • Fast Good -ratkaisut
    • Ratkaisut ravintolakeittiöille
    • Ratkaisut suurkeittiöille
    • Sesonkiruokalista
    • Suomen Ruokalista
  • Vastuullisuus
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Ruokahävikki
    • Suomessa tehtyä ruokaa
  • Yhteystiedot
    • Anna palautetta
    • VALO-tilauspalvelu
    • Tule asiakkaaksemme
    • Tilaa uutiskirje
  • HK Food service
  • Inspiraatio
  • Ruokapuhetta
  • Tuttu maku, vähemmän suolaa

Tuttu maku, vähemmän suolaa

17.10.2024

 

HK:n uuteen aromiyhdistelmään perustuva makusuola tarjoaa suolan tutun maun, mutta sitä käyttämällä tuotteessa on jopa neljänneksen vähemmän natriumia. Makusuola otetaan ensimmäisenä käyttöön HK®:n kokolihaleikkeleissä sekä Kariniemen® marinoiduissa fileetuotteissa.

Mustapaitainen vaaleahiuksinen Soile Käkönen hymyilee kuvassa harmaata taustaa vasten.

Suurin osa suomalaisista saa liikaa suolaa ruokavaliostaan. HKFoodsin ravitsemusasiantuntija ja laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen toteaa, että suolan vähentämisen haaste on kautta aikain liittynyt makuun – vähempisuolaisen ruuan pelätään olevan mautonta.

– Mineraalisuoloja käytettäessä tuotteen maku harvoin pysyy samana. Mineraalisuoloilla on usein kitkerä, metallinen sivumaku. Etenkin jos niitä käytetään teollisissa prosesseissa, kaliumkloridi aiheuttaa jälkimaun, joka ei ole kovin miellyttävä.

HK:n makusuolan lupaus on ”tuttu maku, vähemmän suolaa”. Käkösen mukaan maun salaisuus on aromikombinaatio, jonka avulla jälkimakua ei synny, vaikka suolaa on vähemmän.

Yhdeksän kymmenestä saa liikaa suolaa

Käkönen muistuttaa, että tutkimusten mukaan Suomessa peräti yhdeksän kymmenestä ihmisestä saa ravinnosta liikaa suolaa, mikä lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ongelma koskettaa siis käytännössä kaikkia. Asiasta on kuitenkin helppo olla välittämättä, koska liian suolan vaikutuksia ei huomaa omassa voinnissaan kovinkaan helposti.

HKFoodsilla terveelliset tuotteet ovat keskeinen osa vastuullisuustyötä, ja ison yrityksen tuotteilla on myös kansanterveydellistä vaikutusta. 

– Tuotteitamme on kuluttajien lautasella päivittäin, jopa useita kertoja päivässä, eli jos me pystymme vähentämään suolan määrää omissa tuotteissamme, niin sillä alkaa jo olla vaikutuksia kansanterveyteen, Käkönen toteaa. – Kun se vielä tehdään niin, ettei maun kanssa tarvitse tehdä kompromisseja, niin kyseessä on ehdottomasti win-win-tilanne.

Paistinpannulla paistettuja kalkkunanpaloja ruskeassa kastikkeessa. Vieressä sinivalkoraidallinen keittiöpyyhe.

Testatusti toimiva uutuus 

HK:n makusuolan testaamisesta ovat vastanneet aistinvaraisen arvioinnin ammattilaiset. Sokkotesteissä raati ei löytänyt eroa makusuolalla ja tavallisella suolalla maustettujen tuotteiden välillä.

– Lisäksi sokkotestejä on tehty asiakkaiden ja kuluttajien parissa sekä oman tuotekehityksen ammattilaisilla, eikä missään ole huomattu eroa, Käkönen kertoo.

Julkisella puolella ja ravintoloissa suolaa käytetään samaan tarkoitukseen, mutta käyttötavoissa ja tottumuksissa voi olla eroja.

– Julkisella puolella ravitsemukselliset ja terveellisyyteen liittyvät ohjenuorat ovat usein keskeisiä esimerkiksi rasvan ja suolan käytön osalta. Ravintoloissa puolestaan näitä kriteereitä ei välttämättä aina korosteta, mutta jos toivotun maun saa toteutettua vähemmällä suolalla, niin varmasti kaikille ammattilaisille makusuola-tuotteet ovat mieluisa vaihtoehto.

Voipaperilla on leipiä, joiden päällä on sunsaasti erilaisisa leikkeleitä ja värikkäitä vihanneksia.

Hyvää makuaistille ja terveydelle

Makusuola on testattu yhdessä tuotekehityksen kanssa nimenomaan HK:n ja Kariniemen omiin tuotteisiin. Aluksi uutuus otetaan käyttöön HK:n kokolihaleikkeleissä sekä Kariniemen marinoiduissa fileetuotteissa vuodenvaihteesta alkaen. Muutamassa marinoidussa porsaanlihatuotteessa makusuola on jo käytössä. Tarkoitus on laajentaa makusuolan käyttöä sitä mukaa, kun tuotekehitystä pystytään tekemään.

– Olipa kyse ravintola-ammattilaisista tai kotikokeista, jokainen ruokaa valmistava haluaa ruoan olevan paitsi hyvän makuista, myös hyvällä omallatunnolla syötävää. Kun tällaiset kriteerit pystyy täyttämään helpoilla, tutuilla tuotteilla, niin kaikki ovat loppupeleissä tyytyväisiä, Soile Käkönen kiteyttää.

Tuttuja tuotteita

2704    Kariniemen Kananpojan sisäfilee miedosti suolattu n. 2 kg

2530    Kariniemen Kananpojan rintafilee miedosti suolattu 2 kg

2541    Kariniemen Kananpojan fileeperhonen miedosti suolattu n. 2 kg

2794    Kariniemen Kananpojan fileepihvi miedosti suolattu 2 kg

2545    Kariniemen Kananpojan ohutfilee miedosti suolattu n. 150 g

2503    Kariniemen Kananpojan Ohutfilee n. 80 g miedosti suolattu

2430    Kariniemen Kananpojan reisileike miedosti suolattu n. 2 kg

2659    Kariniemen Kananpojan Minuuttipihvi® hunaja 760 g

2668    Kariniemen Kananpojan Minuuttipihvi® miedosti suolattu 760 g

2218    Kariniemen Kananpojan rintafilee marinoitu 4,4 kg

2451    Kariniemen Kananpojan fileesuikale hunaja 4 kg

4582    HK Palvikinkku viipaloitu 1,5 kg

4664    HK Saunapalvi viipaloitu 1 kg

4660    HK Saunapalvikinkku 300 g

6146    HK Ohuen ohut Ylikypsä saunapalvikinkku 300 g

6145    HK Ohuen ohut Keittokinkku 300 g

4515    HK Kalkkunaleike 1 kg

4512    HK Kalkkunaleike 300 g

5256    HK Kultapaahdettu Murea broileri viipaloitu 1 kg

6199    HK Ohuen ohut Ylikypsä loimukinkku 300 g

4516    HK Ohuen ohut Broilerinfilee 300 g

4511    HK Ohuen ohut Kalkkunanfilee 300 g

4108    HK Kevyt meetvursti n. 1,5 kg

4860    HK Kevyt Meetvursti 240 g

4322     HK Ohuen ohut kevyt meetvursti 230 g

 

 

Jaa
Tulosta

Tutustu tuotteisiin

Kariniemen Kananpojan reisileike miedosti suolattu (2430)

Kariniemen Kananpojan reisileike miedosti suolattu (2430)

Kariniemen Kananpojan Fileepihvi, miedosti suolattu (2794)

Kariniemen Kananpojan Fileepihvi, miedosti suolattu (2794)

Kariniemen Kananpojan Rintafilee, marinoitu (2218)

Kariniemen Kananpojan Rintafilee, marinoitu (2218)

HK Palvikinkku, viipaloitu (4582)

HK Palvikinkku, viipaloitu (4582)

HK Kalkkunaleike, viipaloitu (4515)

HK Kalkkunaleike, viipaloitu (4515)

Reseptejä

Lue uusimipia artikkeleita

Mahtavia makuja, raaka-aineita ja ilmiöitä FFCR-messuilla

Mahtavia makuja, raaka-aineita ja ilmiöitä FFCR-messuilla

HKFoods on mukana Fastfood, Café & Restaurant tapahtumassa 19.-20.3.2025. Osastollamme ravintola-alan huippuvieraat esittelevät omat signature-annoksensa ja keskustelevat mauista, raaka-aineista ja ilmiöistä.

Vuoden Kokki Simo Harrivaara korostaa raaka-aineiden laatua

Vuoden Kokki Simo Harrivaara korostaa raaka-aineiden laatua

Vuoden Kokki 2024 -kilpailun voitto oli Simo Harrivaaralle pitkän uurastuksen tulos. Mestaruus toi mukanaan julkisuutta ja avasi ovia ammatillisesti. Tiukan kisarupeaman jälkeen on aikaa ja energiaa miettiä tulevia projekteja – ja tietenkin ensi kesän makuja.

Täytetyt voileivät – makuelämys, joka valloittaa

Täytetyt voileivät – makuelämys, joka valloittaa

Täytetyt voileivät ovat nousseet ruokamaailman kirkkaaksi trendiksi valloittaen kaupunkien katukuvan ja herkuttelijoiden sydämet. Erilaiset ruokaisat sandwichit ovat nyt suositumpia kuin koskaan.

Tule asiakkaaksi
  • Tule asiakkaaksemme
  • Valo-tilauspalvelu
  • Anna palautetta
  • Suomen ruokalista
  • HK
  • Kariniemen
  • HK Foods
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Tietosuoja
  • Evästeet