• Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Inspiraatio
  • Ratkaisut
  • Vastuullisuus
  • Yhteystiedot
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Naudanliha
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Pyörykät, pihvit ja nugetit
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Pihvit, fileet ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Elimet
    • Porsaanliha
      • Elimet
      • Paistit, kinkut ja muu palaliha
      • Paneroidut
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Leikkeleet
      • Pekonit
    • Kananpoika
      • Paneroidut
      • Siivet
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
      • Jauheliha
      • Kokonainen kananpoika
      • Koipireidet
      • Suikaleet ja kuutiot
      • Fileet, pihvit ja leikkeet
      • Pekonit
      • Leikkeleet
    • Lihavalmisteet
      • Maksatuotteet ja erikoislihavalmisteet
      • Paneroidut
      • Pekonit
      • Lihavalmistesuikaleet, kuutiot ja lastut
      • Leikkeleet
      • Makkarat ja nakit
    • Valmisruoka
      • Leivät ja pizzat
      • Ohukaiset
      • Salaatit ja kasvikset
      • Kastikkeet ja maustetahnat
      • Keitot
      • Laatikkoruoat
      • Pihvit, pyörykät ja murekkeet
    • Kalkkuna
    • Karitsa
    • Riista
    • Kala
    • Kasvis
    • Tarvikkeet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Viikon ruokalista 2025
    • Kastikkeet ja pataruoat
    • Keitot
    • Laatikot ja uuniruoat
    • Leikkeet
    • Paistit
    • Pihvit
    • Pikaruoka
    • Pyörykät, jauhelihapihvit ja murekkeet
    • Salaatit
    • Välipalat ja vitriinituotteet
  • Sesongit
    • Joulu
    • Kesä
    • Kevät
    • Oktoberfest
    • Syksy
    • Talvi
  • Inspiraatio
    • Kumppanuus
    • Ruokapuhetta
    • Ruokaratkaisut
    • Pontta porsaanlihalle
  • Ratkaisut
    • Fast Good -ratkaisut
    • Ratkaisut ravintolakeittiöille
    • Ratkaisut suurkeittiöille
    • Sesonkiruokalista
    • Suomen Ruokalista
  • Vastuullisuus
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Ruokahävikki
    • Suomessa tehtyä ruokaa
  • Yhteystiedot
    • Anna palautetta
    • VALO-tilauspalvelu
    • Tule asiakkaaksemme
    • Tilaa uutiskirje
  • HK Food service
  • Inspiraatio
  • Ruokapuhetta
  • HK Sininen Lenkki klassikon synty

Kansallismakkara HK Sininen Lenkki®

22.4.2024
  • Ruokapuhetta

Helsingin Kauppiaat Oy valmisti ensimmäiset lenkkimakkarat irtomyyntiin vuonna 1950. Valmistus oli pitkälti käsityötä aina 1960-luvun alkupuolelle asti. 

Vuonna 1963 HK:n tuore makkaramestari Urho Hirvonen, jota pidetään HK Sinisen Lenkin isänä, otti käyttöön Naturin-kuoren. Kuori sopi kestävyytensä vuoksi hyvin teolliseen tuotantoon. Makkaran päät sidottiin käsin ja päähän kiinnitettiin tuotesinetti eli plommi, jossa oli tuotteen laatunimi. Käsin sitominen loppui, kun HK:lle hankittiin klipsikoneita eli suljinlaitteita. 

Silloinen elintarvikeasetus määräsi, että makkarassa on oltava tieto sen laadusta ja valmistajasta. Koska tuotesinettiä ei enää ollut, HK ratkaisi asian painamalla tekstin ”Lenkkimakkara” sinisellä suoraan lenkin Naturin-kuoreen. Eipä aikaakaan, kun kauppiaat jo lyhensivät nimen ja tilasivat HK:lta ”Sinistä”. Tavan omaksuivat nopeasti myös kuluttajat. Menestysbrändi oli syntynyt!

HK sininen lenkki "meksikon pikajuna" -makkaravuoka

Uusiutuva klassikko

Kansallismakkara HK Sinisellä on hellitelty niin makuaisteja kuin nujerrettu nälkää. Raaka-aineet ovat jonkin verran vaihdelleet ajan muutosten mukana, ja samalla rasva- ja suolaprosentteja on laskettu nykyajan terveysvaatimusten mukaisiksi - mutta mausta on aina oltu tarkkoja!

Vuonna 1991 julistettu Kansallinen lenkkipäivä on kunnianosoitus suomalaiselle makkaralle, hyvälle perusruoalle ja monipuoliselle ruoan raaka-aineelle. 

HK sininen lenkki -makkarakastiketta aurajuustolla

Vaikka legendalla alkaa olla jo ikää mittarissa, on se pystynyt myös uusiutumaan. HK Sininen Lenkki® -valikoimaan on tuotu uusia variantteja perinteisen rinnalle, kuten:
- HK Sininen Lenkki® Juusto - sisältää 5,5 % juustoa
- HK Sininen Lenkki® Kevyt - sisältää rasvaa vain 10 %.

Kauan maistukoon HK Sininen!

Jaa
Tulosta

Tutustu tuotteisiin

HK Sininen Lenkki® Perinteinen (5030)

HK Sininen Lenkki® Perinteinen (5030)

HK Sininen Lenkki® Juusto (5079)

HK Sininen Lenkki® Juusto (5079)

HK Sininen Lenkki® Kevyt (5037)

HK Sininen Lenkki® Kevyt (5037)

HK Sininen Lenkki® Makkarakuutio 2x2x2 cm (6465)

HK Sininen Lenkki® Makkarakuutio 2x2x2 cm (6465)

Kokeile reseptejä

Lue uusimipia artikkeleita

Vuoden Kokki -kilpailu 30 vuotta

Vuoden Kokki -kilpailu 30 vuotta

HKFoods jatkaa ylpeänä yhteistyökumppanina jo kolmen vuosikymmenen ikään ehtineessä Vuoden Kokki -kilpailussa, joka on Suomen arvostetuin ravintola-alan kilpailu. Kisan juhlavuosi huipentuu 23.–26. lokakuuta Helsingin Messukeskuksessa Ruoka- ja viinimessuilla järjestettävään finaaliin...

Factory-ravintolat: ravintoloiden helppo arki luottokumppanin kanssa

Factory-ravintolat: ravintoloiden helppo arki luottokumppanin kanssa

Factory-ravintolat on yli 20 ravintolan ketju, jonka menestys nojaa laadukkaaseen valikoimaan, hyvään palveluun sekä henkilöstön kehittämiseen. Toimitusjohtaja Matti Karvonen korostaa myös luotettavan yhteistyökumppanin merkitystä ammattikeittiöiden arjessa ja kannattavan ravintolabisneksen taustalla.

BBQ

BBQ

BBQ-kulttuurista on tullut osa suomalaista ravintolatarjontaa. Se mahdollistaa monipuolisen tarjonnan raaka-aineiden ja valmistustapojen osalta.

Tule asiakkaaksi
  • Tule asiakkaaksemme
  • Valo-tilauspalvelu
  • Anna palautetta
  • Suomen ruokalista
  • HK
  • Kariniemen
  • HK Foods
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Tietosuoja
  • Evästeet