Perinteinen joulukinkku ja kinkkukastike
Valmistusohje
Kinkku
-
Ota kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin (sisälämpö n. +10 °C). Poista pakkaus ja nosta kinkku uunipellilleuuniritilän päälle kamarapuoli ylöspäin. Paina paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
-
Kypsennä + 100 °C uunissa, kunnes kinkun sisälämpötila on + 75–82 °C halutusta kypsyysasteesta riippuen. Huomioi, että lämpötila nousee aina muutaman asteen uunikypsennyksen päätyttyä. Joulukinkun voi myös keittää kypsäksi höyryuunissa tai keittopadassa.
-
Anna kinkun jäähtyä ja poista kamara. Sivele kinkun pinta sinapilla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Ruskista pinta kuumassa uunissa.
-
Leikkaa pintaan ristiviillot ja koristele kokonaisilla neilikoilla.
Kinkkukastike
-
Kuullota salottisipuli voissa. Lisää omenaviinietikka ja anna kiehua kasaan.
-
Lisää paistoliemi ja hauduta hetki.
-
Lisää sinappi ja kuohukerma. Mausta piparjuurella ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa. Koristele ruohosipulirenkailla.