Factory-ravintolat: ravintoloiden helppo arki luottokumppanin kanssa

Factory-ravintolat on yli 20 ravintolan ketju, jonka menestys nojaa laadukkaaseen valikoimaan, hyvään palveluun sekä henkilöstön kehittämiseen. Toimitusjohtaja Matti Karvonen korostaa myös luotettavan yhteistyökumppanin merkitystä ammattikeittiöiden arjessa ja kannattavan ravintolabisneksen taustalla.

Asiakkaat odottavat vastinetta rahalleen
Sataprosenttisesti suomalaisessa omistuksessa oleva Factory-ravintolat on kasvanut yhdestä lounasravintolasta merkittäväksi ketjuksi, joka palvelee paria miljoonaa asiakasta vuodessa. Seitsemän vuotta firmaa vetänyt Matti Karvonen tietää, mitä suomalaiset lounasasiakkaat haluavat.
– Nykyisessä taloustilanteessa asiakkaat ovat tarkempia rahankäytön suhteen, se on ihan selkeä fakta, Karvonen sanoo. – Rahalle halutaan vastinetta.
Factoryn ravintoloissa ei haluta vaikeinakaan aikoina lähteä tinkimään valikoimasta, laadusta tai palvelusta. Esimerkiksi koronavuosista yritys puski läpi ilman tappioita.
– Olipa markkinatilanne mikä tahansa, aina pitäisi pystyä katsomaan myös peiliin, että onko omassa tai yrityksen tekemisessä jotain parannettavaa, Karvonen painottaa.
Yritys on vuosien varrella kehittänyt toimintaansa, eikä Factory ole pelkästään lounasravintolaketju, vaan tarjonnasta löytyy myös tapahtumatiloja, cateringia ja saunatiloja. Ja lisää on luvassa, sillä uusia toimipisteitä avataan 1–4 ravintolan vuositahdilla.

Ideoita ja inspiraatiota kumppaneilta
Matti Karvonen korostaa, että ei halua puhua tavarantoimittajista, vaan yhteistyökumppaneista. HKFoods on yksi valikoiduista luottokumppaneista, joiden roolina on tuoda lisäarvoa liiketoiminnalle.
– Meillä on melko rajallinen määrä kumppaneita, joiden kanssa me tätä hommaa tehdään. Tämä perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Itse haluan olla hyvä asiakas siinä mielessä, että kun esimerkiksi annan ennusteita, niin ne pitävät myös paikkaansa.
Esimerkkinä toimivasta yhteistyöstä Karvonen mainitsee HKFoodsin kanssa kehitetyn ostotilaus- ja toimitusrytmin, joka palvelee molempia osapuolia.
– HKFoodsin kanssa meille on oleellisen tärkeää, että tavaraa tulee oikea määrä ja oikeaan aikaan, Karvonen linjaa. – Pitää myös olla oikeat yhteyshenkilöt, joiden kanssa pystyy puhumaan asiat halki ja kehittämään asioita. Tiettyä tekemistä pystytään kehittämään itse omasta takaa, mutta ideoita ja inspiraatiota me halutaan myös kumppaneilta.
Isompi kattaus samalla toimituksella
Karvosen mukaan yhteistyö HKFoodsin kanssa merkitsee Factory-ravintoloille ennen kaikkea laadukkaita raaka-aineita, joiden kotimaisuusaste on mahdollisimman korkea ja jotka palvelevat käyttötarkoitustaan.
– Factorylla me tehdään keittiössä tosi paljon itse käsityönä alusta loppuun, ja HKFoodsilta me halutaan toimivat ja hyvin pakatut raaka-aineet, jotka on meidän käytössämme helppoja.
Kotimaisuuden ja laadukkuuden lisäksi tärkeäksi nousee tuotevalikoiman laajuus. Kun saadaan yhdeltä luukulta mahdollisimman paljon, tekeminen helpottuu.
– Me ollaan oltu HKFoodsin asiakas jo pitkään, mutta vastikään keskitimme ostoja tietyissä tuotteissa isosti heille. Me saadaan samalla toimituksella laajempi tuotevalikoima kuin aiemmin: siipikarjaa, porsasta, nautaa ja vegaanituotteitakin, eli HK pystyy tarjoamaan meille ison kattauksen. Se on hyvä, koska ei me haluta ylimääräisiä autoja pyörimään takaovelle, Karvonen toteaa.
Luottokumppanin kanssa on pystytty myös optimoimaan pakkauskokoja ja toimitusaikoja. Kaikkien Factory-ravintoloiden tilaukset menevät HK:lle kerralla, ja toimituspäivät on tarkkaan sovittu niin että säilyvyys ja muut tekijät pystytään huomioimaan.
– HKFoodsilla on hyvä draivi päällä. Siellä otettiin meidän asiakkuutemme tosissaan ja ymmärrettiin, kuinka isosta volyymista tässä on kyse. Itselläni on tosi hyvä fiilis siitä, miten tiiviimpi yhteistyö on lähtenyt käyntiin, Karvonen kiteyttää.
Ammattilaisille annetaan mahdollisuus kehittyä
Factorylla panostetaan henkilöstön jatkuvaan kehittämiseen. Siihen kuuluu muun muassa tekijöiden kierto toimipisteiden välillä sekä Factory Akatemia, jossa koulutetaan ja kasvatetaan uusia osaajia talon sisältä.

– Me halutaan antaa kaikille työntekijöille sellainen kehityspolku, että kuka tahansa pystyy ottamaan vaikka minun pestini, mikäli siihen löytyy riittävä kunnianhimo ja pätevyys, Karvonen sanoo. – Factory-ravintolat on myös siitä harvinainen yritys, että meillä ei ole yhtään vuokratyövoimaa, vaan kaikki työntekijät ovat meidän omilla palkkalistoilla.
Lähes 200 tekijää työllistävän ravintolaketjun vetäjä haluaa itsekin pitää ammattitaitonsa sellaisessa terässä, että voi milloin tahansa hypätä keittiöön tai salin puolelle hommiin.
– Yhdessä Factoryn omistajan ja hallituksen puheenjohtajan Jani Antilan kanssa me halutaan tuoda hyvää fiilistä henkilökunnalle, Karvonen kertoo. – Esimerkiksi pari vuotta sitten, kun Factory Kalasatama menestyi Vuoden Paras Lounas -kilpailussa, me annettiin koko ravintolan henkilökunnalle palkallinen vapaapäivä ja mentiin Janin kanssa sinne itse pyörittämään keittiötä.
Kertomus kuvaa hyvin ravintolaketjun tekemisen meininkiä. Kaikkia factorylaisia tiskarista toimariin yhdistää halu onnistua – yhdessä luotettavien kumppanien kanssa.